Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2011 20:56 - ПРИКАЗКИ ЗА КУЧЕТО: ДВАМАТА ПРИЯТЕЛИ
Автор: sande Категория: Изкуство   
Прочетен: 18344 Коментари: 44 Гласове:
34

Последна промяна: 29.12.2011 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

ПРИКАЗКИ ЗА КУЧЕТО: ДВАМАТА ПРИЯТЕЛИ


На Дария, Емма и Неда!

   

      Всички знаете поговорката “Роди ме майко с късмет, па ме хвърли на смет!”. Тази народна мъдрост се отнася с пълна сила за Пако - нашето куче. Християн, сина, го намерил на бензиностанцията в Банкя:  малка топчица живот, черно като дяволче, с блестящи черни очи като маслинки,уплашено, с подвита опашка, стресирано, мършаво от постоянен глад. Тук се разхожда между колите, тук, където има хора и все ще се намери някоя милостива душичка да му подхвърли я парче от сандвич, я от кифла, я от пица.Или просто да му отчупи залък хляб.

      Взел го, качил го в колата и го донесе у дома. Върти безпомощно очи, трепери. Кръстихме го със звучното име Пако. Ако си бездомен, бъди  от днес Пако!

     И си заживя при нас Пако. Направи му се колибка, а пред нея – копанка за храна и друга – за вода.

     Децата, трите момичета на младите стопани Християн и  Лиляна, се надпреварваха да галят Пако, да му се радват, да си играят с него. А и той свикна бързо с новото си местожителство, хареса му вниманието на хората, прие грижата им като нещо, което се разбира от само себе си, като нещо, което му се полага и не би могло да бъде друго. Бързо израсна и от невзрачното улично кученце се превърна в солидно домашно куче и даже с благородна осанка и поведение.

     Тази година бе “командирован” в Пастух, където прекарваме пролетните, летните и есенните  месеци.

  Още  с пристигането му на новото местоназначение се случи, обаче, неочакван  инцидент. Работата е в това, че от няколко години тук пълноправен господар и главен пазач е Томето.
  /виж "Томето – храбрият любовник"
http://sande.blog.bg/izkustvo/2011/02/27/prikazki-za-kucheto-tometo-hrabriiat-liubovnik.695025 /

      Томето е черно, дребно куче от породата, известна по-широко с шеговитото и безобидно определение “улична-превъзходна”. Донесли са го преди десетина години  близки на съседката Снежана  от Чирпан. Чирпанлиите са известни с лютия си нрав  и  експлозивен характер. Не случайно казват, че една чирпанска сватба е повече от Априлското въстание. Томето като истински чирпанлия е  ербап: макар и дребен на  ръст,  той не се страхува от големите и злобни селски песове, не встъпва  в пряко единоборство с тях, но отстоява гъвкаво, но и твърдо своя интерес. Участва във всички кучешки любовни дуели и неизтощимо чака своя “звезден миг”. Често след изтощителните маратони се връща  разнебитен физически,  куца с един или с два крака, изпохапан и разкървавен, направо е в “реанимацията” по една седмица,  както се казва “ближе си раните” и се възстановява. До следващата дунанма.

     Томето е двудомно куче. Късната пролет, лятото и есента  е на служба при нас и съответно – на порцион, а след заминаването ни в края на октомври за  Банкя, се връща отново при Снежана. Сам пристига и сам се връща, по собствено решение. Не прекъсва обаче никога връзката си със главната господарка – Снежана, ухажва я, навестява я ежедневно, особено когато  има гости и от трапезата се носи съблазнителна миризма.

     Седях в лятната кухня, когато пристигна Християн с Пако. Томето в този момент се бе разположил под пейката, както се казва “като пет пари у кесия” – безгрижно, комфортно, свит на кравайче. Без да подозирам ни най-малко какво  ще се случи в следващият миг, рекох:

      - Добре дошли

     И към Томето:

               - Томе, излез да видиш кой е дошъл! ...Пако бе, Пако, твоят нов приятел ...

     И погалих Томето.

     В същия момент  Пако скочи на Томето, захапа го за вратлето и го захвърли навън като ненужен парцал. Томето изпищя и побягна  ужасен. Квичейки жално и уплашено напусна с бяг двора по посока на Снежанини, без да разбере причината за неочакваната и безцеремонна агресия срещу него.

     Всичко се случи толкова бързо и неочаквано, че не ни остана ни най-малък шанс да се намесим при тази “смяна на властта” и да предотвратим саморазправата.

     Самите ние бяхме стресирани от видяното.

     В следващите дни Томето не се появи. Снежана ни каза, че си е дошъл уплашен и омърлушен, не посегнал към храната, която му оставила в паничката. Лежал свит и неподвижен. Забелязала раничката на вратлето и я промила с ракия.

     Снежана идва при нас почти всеки ден, но Томето не смее да я придружава.

     Често коментирахме случката. Нямаше спор, че причината за станалото е кучешка ревност, но имаше различни мнения относно възможността да се сдобрят двете кучета, да забравят за жестокия скандал. Повечето бяха на мнение, че пътищата за каквото и да било сдобряване са  прекъснати фатално, а за приятелство изключени напълно.

     Но не било така.

     За разлика от хората, кучетата не са така злопаметни, не таят дълго омраза в сърцата си, не отписват никого завинаги, склонни са да забравят лошото, да започват новия ден на чисто и да търсят отново и отново, неуморно  и  безкористно приятелството, взаимността  и любовта.

     Започна се с “дипломацията на малките стъпки”. Понеже жените се срещат ежедневно – ту за вода на новата чешма, ту на полето, ту на гости  една на друга или на някоя приятелка от селото, кучетата – Томето и Пако – започнаха да се срещат покрай стопанките. Отначало – на почетно разстояние, всеки  от страната или малко по назад от стопанката, следвайки я и поглеждайки предпазливо един към друг. И така, бавно и полека, доверието се възстанови, а не след дълго и приятелството. Нещо повече – станаха неразделими приятели. Където е единия, там е и другия. Когато покрай оградата на къщата минават други кучета, и двамата се хвърлят с лай да прогонят час по-скоро опасните “врагове”. И двамата са  на едно мнение – няма по-зловредни, по-опасни врагове за стопаните  ... от преминаващи безстопанствени кучета или въобще ... от чужди  кучета.

     Скоро Пако трябваше да се убеди, че неговият приятел Томето е верен и незаменим приятел. Пако, като непознато за селото куче, е трън в очите на селските песове,гледат го “на кръв”. Само да се появи, и към него се устремяват със злобен лай 3-4-5 селски кучета. Настръхнали и зли. Готови да му “разкажат играта”.

              Но ... тогава се появява малкия, храбър  и лют Томе. Чирпанлията. Втурва се  безстрашно / той ги познава и знае, че те се страхуват  от решителните!/ с фалцетен лай към тях, с оголени зъби и с безумен блясък  в очите. Старите  песове се стряскат, стъписват се от този неочакван, необуздан,почти фанатичен гняв на Томето, спират се и започват да се оглеждат разколебани. Подвиват си опашките и клякат. Гледат разконцентрирано, объркано, безпомощно.

             А Томето се връща при своя приятел Пако, победоносно, сякаш му казва:

     - Видя ли ги тези мърляви нещастници,... тези жалки  мухльовци,... тези мизерни  страхливци!... При това гладни, смачкани и отчаяни въшливци!...Кретени, клетници скапани ... Не им се плаши... Те това очакват - да им се уплашиш... Бъди смел! Аз съм с теб!

     Пако показа  едно ново качество, неочаквано за стопаните. Една сутрин намериха зад къщата, близо до старата фурна  умряла котка. Веднага се разбра, че котката е убита. Личаха зъбите, пробили кожата на врата на котката. Малко по-късно се намери в двора и малко коте, убито  по същия начин. Оплакаха се и хора от махалата, че са намерили котките си, убити от неизвестен извършител.

     Ай, да му се не види.

     Кой е неизвестният убиец на котки? Неуловимият отмъстител.

     Скоро стана ясно кой е. Пако.

     Стопанинът отиде един ден, заедно с Пако, на гости на своя приятел – съсед Борис. Докато си пиеха ракията, видяха как Пако, се стрелна като светкавица и подгони една от котките, които се щураха из овощната му градина. За секунди котката се намери между зъбите на неумолимия Пако. И падна мъртва.

     Борис каза:

     - Остави ми Пако за няколко дни. При мен  безстопанствените, диви котки  са истинска напаст. Всичко преобръщат наопаки. Не можем със съпругата Верка, да оставим тенджера, какъвто и да е съд, без да го пребарат, без да го оближат тези натрапници. Ще ни докарат някоя болест.

      ***

     Все пак се наложи бързо да върнем Пако в Банкя. Не всички  котки в селото са безстопанствени и диви, нали?

      А Томето остана на своя пост.Продължи своята денонощна караулна служба.  Важен, сигурен, предан, неумолим.И очакващ неговия приятел Пако отново да се върне. Рано или късно.

       ***

image

Томето

image
Пако и Емма

image
Двамата приятели Пако и Томето на скалата

Песен от Пирина Румяна Попова
http://www.youtube.com/watch?v=3esKJyqAOmI&feature=related

 




Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magicktarot - Честита Коледа, Санде!
25.12.2011 22:32
Беше много интересно - както винаги, страхотен разказвач си! И аз имам история на сприятеляване между кучета - по същия начин съвсем не очаквах, че могат да станат приятели. Наистина са различни от хората - би било добре да се учим от тях!
Весели Празници! :)
цитирай
2. tota - Честита Коледа! Честито Рождество Христово, Санде!
25.12.2011 23:09
Отново интересна история за кучета, разказана увлекателно.Приятелството, което все по - рядко се среща сред нас хората в онова истинското му измерение е намерило своето проявление сред две кучета. Вероятно всички живи същества имат потребност от близост, която да им гарантира и някаква сигурност, както в случая се е получило.
Обстоятелствата са тези, които в повечето случаи диктуват. Но светът на животните е своеобразен, може би е описан в научните изследвания. Важно е да се познава. В особени ситуации може да се реагира адекватно.
Поздрави за хубавите снимки!
Светли празнични дни!
цитирай
3. sande - @ magicktarot E e e e e, живи сме.Честита Коледа!
26.12.2011 06:39
Добре е след тези тежки маси и изпития алкохол, да се спрем за малко.

И да видим какво правят кучетата. Между другото, те са щастливи около празниците: получават извън режима разни вкуснотийки, баници, костички и какво ли не.

И какво ни казват със светналите си от благодарност очи: " Не мразете. Не се мразете. Обичайте се. Прощавайте си.Животът е хубав."
цитирай
4. sande - Честита Коледа!
26.12.2011 06:47
tota написа:
Отново интересна история за кучета, разказана увлекателно.Приятелството, което все по - рядко се среща сред нас хората в онова истинското му измерение е намерило своето проявление сред две кучета. Вероятно всички живи същества имат потребност от близост, която да им гарантира и някаква сигурност, както в случая се е получило.
Обстоятелствата са тези, които в повечето случаи диктуват. Но светът на животните е своеобразен, може би е описан в научните изследвания. Важно е да се познава. В особени ситуации може да се реагира адекватно.
Поздрави за хубавите снимки!
Светли празнични дни!


***
Според мен приятелството между кучетата, способността да защищават интереса си, временно да се смразяват, но и бързо да си прощават и да забравят лошото, е божията програма, така е програмирано всичко от Твореца. Омразата е убийствена и самоубийствена. Безсмислена и унищожителна. Това е не само поради рационалното начало на живота.

Приятелството, обичта, любовта, дружбата, прошката, взаимопомоща - това са темелите на Живота.

Не е ли така?
цитирай
5. анонимен - ))))
26.12.2011 08:14
Интересна история. Сигурно ще има още случки с тези двама юнаци!
цитирай
6. sande - @ parasol Честита Коледа, Поете!
26.12.2011 08:24
Хубав ден! Весели празници!

Ще има и нови разкази за двамата юнаци и за третото куче - Тетка, която сега е в Банкя, заедно с Пако. А Томето си е в Пастух - при Снежана.
цитирай
7. syrmaepon - Честита Коледа,Санде!
26.12.2011 09:16
Много разведряващ разказ ))) Брех,че лют тоя Пако,да няма някакви ловджийски гени в него? Направо ме вдъхнови и аз да напиша животински разказ,защото и аз имам някои наблюдени от селския живот ...))) , но ще видим кога
Благодаря за доброто настроение !
цитирай
8. sande - Здравей, Сирме! Честита Коледа!
26.12.2011 10:15
На Коледа е добре да се разказват весели разкази и разкази за чудеса.
В живота ги има достатъчно, наред с разните неразбории и несгоди.

Напиши твоите истории с животинки, ще бъде интересно да се прочетат.

Весела Коледа и щастлива Нова година!
цитирай
9. urilozev - Познанието,
26.12.2011 10:31
ходи по хората, макар и носители да са кучета( в случая), а дали е само по хората? Поздрав и хубав ден sande.
цитирай
10. sande - Поздрави Юрий! Честита Коледа!
26.12.2011 10:51
Винаги съм смятал, че човек има какво да научи от животните, в случая от кучетата.
Те си носят "базовата програма" в себе си и не познават преструвката, фалша и лицемерието!

Весели празници, приятелю!
цитирай
11. sande - Честита Коледа! Поздравявам всички,прочели разказа и тези, които тепърва ще го прочетат с ...
26.12.2011 11:01
... с песента "Песен от Пирина" в изпълнение на Румяна Попова.

А за коментиралите вдигам наздравица с чаша червено вино.

Бъдете живи и здрави! Наздраве!
цитирай
12. анонимен - Честито Рожденство,Sande!!
26.12.2011 11:24
С пожелание за много здраве,щастие и любов:)))
Тези животинки са толкова умни и добрички,така ти влизат под
кожата,че не можеш да замениш тяхната любов с никоя друга.
Томето вече ми е виртуалното любимо куче-така да знаеш:)))

Наздраве и весели празници на всички-мир,любов и топлина най-
вече в душите ни!!
цитирай
13. vladun - Честита Коледа, сладкодумни пр...
26.12.2011 11:32
Честита Коледа, сладкодумни приятелю - помнят се твоите разкази и поуките от тях!
Бъди здрав, да е успешна за теб Новата година!
цитирай
14. sande - Честито Рождество и на тебе, Елице! Христос се роди!
26.12.2011 11:34
С най-добри пожелания за здраве, радости, късмет и нови приятелства!
цитирай
15. vostroto - :)Санде
26.12.2011 11:34
Честита Коледа!:)
Отново много хубав разказ от Пастух:)
Брат ми има немска овчарка, направо никой не смее да влезе в двора му... А знаеш ли кой е най-големият приятел на това куче?:) - една улична котка!...:)
Поздрави, Санде!:)
цитирай
16. sande - Честита Коледа и на теб, приятелю от славния град Перник!
26.12.2011 11:39
vladun написа:
Честита Коледа, сладкодумни приятелю - помнят се твоите разкази и поуките от тях!
Бъди здрав, да е успешна за теб Новата година!


***
Бъди все така здрав, усмихнат и успешен на творческото поприще!

И разбира се - корав във всяко отношение, каквито са корави перничани, като пернишка стомана!

Весели празници!
цитирай
17. sande - Христос се Роди! Честита Коледа!
26.12.2011 11:43
vostroto написа:
Честита Коледа!:)
Отново много хубав разказ от Пастух:)
Брат ми има немска овчарка, направо никой не смее да влезе в двора му... А знаеш ли кой е най-големият приятел на това куче?:) - една улична котка!...:)
Поздрави, Санде!:)


***

С пожелание за здраве и творческо вдъхновение. Да напишеш нови разказа, интересни и увлекателни - като последния.

А това с кучето и котката е много интересно. По принцип имат вражда от времето на Адам и Ева. Кучето най-често не ги понася и ги преследва като "наглите". Но има и интересни изключения като това, за което споменаваш.

Живот и здраве, искам да напиша нещо на тази тема по-нататък.

Весели празници!
цитирай
18. ivankalilova - Благодаря, за чудесния разказ!
26.12.2011 15:40
Честита Коледа!
Най-искрени благопожелания за здраве и сили,
за ползотворни дела,
за топлота и доброта - дарявани и получавани,
за дни на радост с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти.
цитирай
19. sande - Чстита Коледа, мила Ваня!
26.12.2011 17:15
Благодаря ти за благопожеланията.

Да ти се връщат щедро и без мярка.

Не теб и задружното ти семейство.

Весела Коледа и щастлива Нова година!
цитирай
20. sande - - Къде е поручик Галицин, къде са господа офицерите, къде са медсестрита, къде е корнет Оболенски да налее вино?
26.12.2011 17:41
Нямат ли край военните мисии?

Няма ги и анонимните,тези незнайни воини, без които няма победа, няма ги и милите торлаци, няма ги и усмихнатите власи. Ех!...

цитирай
21. ckarlet - Весела и много щастлива Коледа, ...
26.12.2011 18:32
Весела и много щастлива Коледа, Sande!
И нека се случват все хубави неща в живота ни!
Поздрави!
цитирай
22. sande - @ckarlet Весела Коледа и щастлива Нова година!
26.12.2011 21:42
Благодаря, Скарлет!

Весела Коледа!

С най добри пожелания!
цитирай
23. katan - Щастливци са Пако и Томето!
27.12.2011 15:08
Щастливци са с такива стопани!
Да са живи и здрави и стопаните и малките стопанчета:)))!
Разказвач си, Санде! Превъзходен разказвач си, иначе нямаше да ме навалят тези мисли, които са ме навалили в момента:).
Пък и аз няма да съм аз, ако не търся "под вола теле":), но ти сам ми го показа сега:).
Най-напред ме върна в едни години, когато децата ми бяха малки и искаха всякаква живинка - то не бяха риби, птички, кучета, коте /само едно, за него съм ти писала в друг коментар/. Бързо им минаваше меракът и познай кой се грижеше после за тях:)). Позна - аз:).
На една Нова година донесоха едно малко кученче, което някой бил оставил пред асансьора /не му се е видяло явно много породисто/.
Заживя с нас Джери и му беше много хубаво, но порасна голям и му беше тясно у нас.
Закарахме го на вилата при свекър ми. За една седмица беше станал кожа и кости - не яде, не пие ... Като си тръгнахме го чувах как вие след нас:((( ...
Мъка ти казвам.

Другата ми мисъл е, че аз много приличам на куче:) /по характер, де:)/.
Благодарна съм за всичко, привързвам се, не гоня карез ... Абе, кучешки характер:))).
Виж при котките е друго - те искат да са център на вниманието и да са чорбаджийки:))).

Това не ми хареса на Пако - котки, котки, ама и те душа носят.
Добре, че сте го върнали в Банкя.
Може да го срещна някой път като отивам на "водопой":))).

Поздрави, Санде! Весели празници!



цитирай
24. sande - Здравей, Катя!
27.12.2011 15:53
Много ми хареса коментара ти.

Мен са ме питали приятели дали да си вземат куче. Отговарям - не.

Нарочно не ги подкрепям. Казвам им:
Вие не знаете какво е да имаш куче. Имаш задължения - всеки ден, и лято и зима, и в дъждове, и в снегове.

Точен час на извеждане на разходка. Задължително. Това за животното е най-важното. Вечер също една разходка. По едно и също време. Има биологичен часовник.
Кучето не е играчка за децата.
Грижа за храната. Не е толкова лесно и просто.
Хигиена. Постоянна. Ежедневна.

А тези, които си взеха кучета по настояване на децата се опариха. Трябваше те самите -възрастните - да се грижат за всичко.

Кучето дава много, всичко от себе си, но иска любов и грижи. Дисциплина трябва да има. Иначе - мъка за всички.
цитирай
25. megg - Честито Рождество Христово!
27.12.2011 16:34
Много увлекателна история, Санде, разказана и живо, и образно. И приказно, и мъдро, и - алегорично!
Най - искрени пожелания за здраве, топлина и обич в празничните дни! И не само тогава, нека винаги е светло в дните ни! :)
цитирай
26. kalin8 - Честит празник!!!
27.12.2011 16:55
Честито Рождество Христово!
Хубава история...
Б.
цитирай
27. sande - Поздрави,megg ! Благодаря ти за пожеланията!
27.12.2011 17:00
Честита Коледа и на теб! Весели да са празниците.

А Новата 2012 година да бъде здрава и по-щедра за всички нас.
цитирай
28. sande - Честита Коледа, Борисе!
27.12.2011 17:03
kalin8 написа:
Честито Рождество Христово!
Хубава история...
Б.


***
Весели Коледни и Новогодишни празници!
цитирай
29. razkazvachka - Честита Коледа на цялата навалица!
27.12.2011 18:59
Интересно, пък и с картинки - вече се ориентирам откъде управлявате Дефилето вие там на баира с двете готини кучета:)))
цитирай
30. sande - От баира управляваме ... или си въобразяваме, че управляваме...
27.12.2011 20:38
Добре дошла!
цитирай
31. makont - Честита Коледа, Санде!
28.12.2011 10:26
Този разказ ми хареса. Щом става дума за кучета, няма как. Няма друго същество с такова благородно сърце. Те наистина не таят злоба, прощават, не мразят. Те могат само да обичат. Весели празници ти желая!
цитирай
32. sande - Честито Рождество Христово и на теб, Мая!
28.12.2011 10:43
Весил празници, а Новата година да бъде наистина нова, плодородна и по-щедра във всяко отношение!
цитирай
33. vahisht - Хубав зареждащ разказ...
29.12.2011 03:24
точно по Коледно време му най-приляга да бъде прочетен и ....разбран.
За много неща можем да се учим от животинския свят..стига разбира се да искаме.
Увлекателно си пресъздал тази история, Санде!
Добре си го казал в коментара си:
"И какво ни казват със светналите си от благодарност очи: " Не мразете. Не се мразете. Обичайте се. Прощавайте си.Животът е хубав."".....
Благодаря за разказа и песента!
Весели Коледни и Новогодишни празници!
Здраве и берекет на теб Санде и твоите близки!
цитирай
34. sande - Поздрави, Василе - vahisht ! Честита Колда и весели Новогодишни празници!
29.12.2011 08:26
Радвам се, че си прочел този разказ за двамата приятели - Пако и Томето - чието
приятелство преминава през разни перипетии и понякога - опасности. А голямото им приятелство е с хората, със стопаните, с децата им. А са и пазачи, бодигардове.

Животът с тях е определено по-весел. А и любовта никога не е в повече.
цитирай
35. 4aiotgluhar4e - Честита Коледа, Санде!
30.12.2011 00:22
Пожелавам ти здрава, весела и успешна 2012-та! И истински приятелства, чисти и безрезервни, каквито дават кучетата :) След като в 12 си кажете наздраве, тропни му едно нашенско: http://youtu.be/suecxIn071c
Наздраве, приятелю! Аз пък ще цапна едно на Боаза за твое здраве :)))
цитирай
36. sande - Благодаря, Чайче, за поздравителната телеграма, изпратена от борда на самолета!
30.12.2011 12:15
Весела Коледа и щастлива Нова година!

Наздраве!
цитирай
37. yotovava - Сладкодумнико, Сладкодумнико
30.12.2011 14:25
аз се разкъсвем между кучето и котката - имам три котки и знам колко верни могат да бъдат и те. Чувствителни, усещат те винаги, когато нещо те боли, а кучето - и то те гледа с онази безпределна коленопреклонност - безсловесни твари, които могат да ти кажат всичко с поглед.

Весели празници, Санде

Валя
цитирай
38. sande - Поздрави!
30.12.2011 19:18
Весели празници!

Котките са аристократки.

Ще го превъзпитаваме Пако.
цитирай
39. zvezdichka - Честито Рождество Христово Сашо!
30.12.2011 20:03
Умееш ги тия работи - да разказваш увлекателно и да ни пренасяш в картини с неочакван край :). Мда. Това е реалния живот.

По повод историите за кучета се сещам да ти разкажа и за нашето куче нещо, което открихме тази есен. По принцип е голям пазач. Като влезе чужд човек в къщи така залайва, че понякога нямаме нужда от звънец, за да разберем, че някой пристига в къщи. По този повод решихме да го вземем с нас по 22 септември, когато ходихме по изоставени села край Вонеща вода и направихме и комбиниран - велотуризъм. Спахме на палатка и го взехме за да обажда, кога животно наближи палатката или човек пристигне, че се бяхме опарили лятото на Родопите от нечие чуждо присъствие - ама дали беше мечка или някой друго диво животно кой да ти каже. Какво беше нашето разочарование обаче - наш Форю лае у дома, но на къра явно не го възприема като дома и там не залайва... Но си побяга след нас с велосипедите :).
Та това се сетих да ти споделя по повод историите за кучета.
Поздрави и весели празници ти желая!
цитирай
40. sande - Много интересен е този ваш Флоро,тойи приема вшия дом само у дома ...
30.12.2011 20:51
Иначе домът навън не е дом.

Помисли. Прав е.

Поздрави!
цитирай
41. daan - СРЕЌНА НОВА 2012
31.12.2011 08:08
ТИ ПОСАКУВАМ ВО ГОДИНАТА 2012 ДА ТИ СЕ ИСПОЛНАТ СИТЕ СОНИШТА И ЖЕЛБИТЕ ДА СЕ ПРЕТВОТАТ ВО РЕЛНОСТ.
СРЦЕТО И ДУШАТА ДА ТИ СЕ НАПОЛНАТ СО ЉУБОВ И РАДОСТ.
цитирай
42. sande - Щастлива Нова година, македонски приятеле!
31.12.2011 10:01
Здраве и късмет!

Всичко, за което пишеш и мечтаеш в стиховете си, да се изполни!
цитирай
43. sande - И все пак приятелство съществува и между кучето и котката. Виж!
06.03.2012 09:31
http://vbox7.com/play:9468994e26
цитирай
44. vesever - И аз се радвам, че кучетата са станали прия...
23.01.2019 18:12
И аз се радвам, че кучетата са станали приятели, само за котките ми е мъчно. Моите кучета и котки отрастват заедно, в мир. Това е и мечтата ми, всички на Земята да живеят в мир. Явно и животинките прихващат от моята мечта и я осъществяват...
Дай Боже само добрини сред живинките, вкл .хората )))
Поздрави, Сашо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sande
Категория: Изкуство
Прочетен: 2671319
Постинги: 183
Коментари: 5706
Гласове: 11704
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031