Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2015 13:19 - За хората, Вселената и всичко останало
Автор: vania23 Категория: Други   
Прочетен: 2889 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 09.06.2015 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хубаво е човек да е последователен. Някак е разумно. Но пък и неправилно, защото предполага абсолютно знание от самото начало, а това е невъзможно.
"Всичко тече, всичко се променя", но докато водата в реката тече само в едната посока, в невротичния човешки ум, теченията са ту напред, ту назад.
Внимавай, внимавай с мислите си, не гази в дълбоки води, които могат да те удавят, допускай толкова, колкото можеш да понесеш и не се води по чужди мисли, ако и да са верни и правилни, но ти не си категорично съгласен с тях. А и да си съгласен днес, утре може да размисилиш и да се окаже, че си по-добре постарому. Напредвай бавно, оглеждай се къде стъпваш и бъди готов да отстъпиш. Въобще да не ти пука, че другите са на друго мнение.
Добре звучи това всичкото и му вярвам на повече от половината. Но и да си последователен е хубаво. Може цял живот да тъпчеш на едно място, но да го правиш с вътрешна убеденост и хармонично усещане, а какво по-хубаво от това да си в хармония със себе си. Какво от това, че си във фундаментална заблуда, щом си в мир в себе си. Не съм завистлива за материални неща /или поне наистина съвсем малко и то за строго определени материални неща :)/, но за вътрешна хармония завиждам. Или това е невъзможно и аз си мисля, че чуждата кокошка е патка. Може тези хора също да се съмняват в правотата си, но да не го признават никога.
Не знам. Става ми вече неудобно от това "не знам". На колко години станах вече, срамота е да не знам. То сега и не е  актуално да не знаеш. Друг тип хора са нужни - напористи, знаещи и можещи. Колебаещите се остават наблюдатели.
Ще трябва най-сетне да изградя една категорична гледна точка за хората, Вселената и всичко останало :) Моя - резултат от всичко, което съм, и всички промени, които съм преживяла. Няма вече за кога...
Но пък знаете ли за какво се сетих? Когато знаеш, че не знаеш, в очите ти продължава да свети едно по детски любопитно пламъче и жив интерес към всичко - сякаш вчера си се пръкнал на този свят и всичко все още може да те изненада, а това е същността на младия човешки дух. Знам ли...



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. django - Всъщност твърдението "Вс...
09.06.2015 16:58
Всъщност твърдението "Всичко тече, всичко се променя" не отговаря на действителността. Бог не се променя. Не се променят и неговите закони. Както физически така и морални.
цитирай
2. vania23 - Бог.
09.06.2015 17:29
Добро обяснение на всичко. Дава логика и справедливост, снема отговорност, успокоява мислите и прави живота в пъти по-лек.
Но ако Го няма?
цитирай
3. dartanjan - Бихте или обяснили по какъв начин ...
10.06.2015 21:40
Бихте или обяснили по какъв начин вярата в Бог снема отговорност слек като Бог има висок стандарт и изисквания към хората? И много малко хора ще отговорят на Неговите стандарти за праведност, в близко бъдеще. Както знаем е било в миналото, така ще бъде и в бъдещето.
Всъщност мита за космическата и биологичната евилюция отговаря на вашето описание. Пожелателното мислене на тези който вършат беззаконие и не искат да носят отговорност за действията си пред висшият авторитет и суверен на вселената, и искат да продължат да го вършат необезпокоявани е удивително. А те ще чустват този емоционален и душевен комфорт когато обществото стане толерантно към тяхното беззаконие когато бъде откъснато от връзката му с Бога. Както виждате дори щраусите имат по-силно изявено чувство за реализъм.
цитирай
4. vania23 - Разбира се, с удоволствие ще ви отговоря.
11.06.2015 08:09
Ако Го има, Бог не е само създател на всичко, а и гарант за висша и абсолютна справедливост. Той прави всички избори вместо нас - ще се съгласите, че това е много облекчаващо, от нас се изисква само да бъдем добри. Да се помоля и Той е с мен - ще стане това, което трябва да стане, каквото Бог е решил. Та какво по-голямо облекчение да не влачиш ежедневно страха за утре, страха от неизвестното? Повярвал в тази идея, човек се чувства част от вселенска общност, която има най-добрия възможен лидер. Той се грижи за всичко, от отделния индивид се изисква само да спазва правилата. Казвате - висок стандарт и малцина отговарят на него, поради това Бог е отречен, за да могат безобразия да се вършат на воля. Безобразия се вършеха на воля и преди, когато хората масово вярваха в Бог. За съжаление, те са заложени в несъвършената човешка същност.
Не знам вие за кой Бог от всичките говорите, защото ще се съгласите, че е нелепа идеята за поне три различни и все главни богове. Защо така? Ако Го има, Бог е всеопрощаващ, Той е любов. Нима ще накаже искрено разкайващото се свое дете? Католиците вършат грехове, после се изповядват и излизайки от църквата продължават да ги вършат. Това не е висок стандарт - това е много грешно възпитание.
Темата е прекрасна. Според мен човечеството не беше готово да му отнемат идеята за Бог. Тази идея е гигантска масова психотерапия, а и коректив, доколкото е възможно да се коригира човешкото поведение.
Но, все пак, ако Го няма наистина?
цитирай
5. jelezov - Сега когато прочетох за втори път ...
06.08.2015 12:15
Сега когато прочетох за втори път поста, проумях че смисълът му е диалектичен - теза антитеза, синтеза. Синтезата е написана отлично: "Когато знаеш, че не знаеш, в очите ти продължава да свети едно по детски любопитно пламъче и жив интерес към всичко - сякаш вчера си се пръкнал на този свят и всичко все още може да те изненада, а това е същността на младия човешки дух." Винаги ме е вълнувал въпроса, защо у някои хора това "по детски любопитно пламъче" никога не се е запалвало. Това аз смятам за най-дълбокото нещастие.
Интересни са и двата коментара на искрено религиозните читатели. А вашият отговор респектира.
От доста време пиша пост със заглавие ИМА БОГ - НЯМА БОГ - ИМА БОГ, който започва така: "Авторът на този текст е атеист-марксист, който, за разлика от огромното мнозинство свои съидейници-марксисти, смята, че Бог има реално битие, но въпреки това си остава атеист." Надявам се да го завърша скоро.
цитирай
6. vania23 - Благодаря за коментара и за високото мнение за скромното ми писане.
06.08.2015 13:43
Аз пък чак сега, когато го казахте, видях, че има теза, антитеза и синтеза - написала съм ги без да ги търся съзнателно. Пиша, каквото и както го мисля, на един дъх.
Не се запалва това "по детски любопитно пламъче", защото се палят разни материални пламъци и хората си остават цял живот на тяхното ниво. Къде по-разумно и да изразходваш енергията си по придобиване на коли, къщи и прочие, вместо да я пилееш пред вечни въпроси. От доста време такъв е "духът на времето" - "Zeitgeist". Ех, този дух докога ще стои все един и същ...
Разбира се, очевидно безсмислени цели, зад привидната смисленост. Явно в нашия свят привидно смисленото често е безсмислено. Може дори нарочно да е така - да се отвлича човешкото внимание непрекъснато. Пари, пари, пари.
Ще ми бъде интересно да прочета новия ви пост за Бог и дано дотогава осмисля предния :)
цитирай
7. jelezov - Човешкото мислене фило и онтоге...
07.08.2015 23:21
Човешкото мислене фило и онтогенетично преминава през два етапа (според Хегел - през три. Третият най-висш етап той нарича спекулативно мислене). Разсъдъчното мислене се управлява от законите и категориите на формалната логика, дори и тогава, когато мислещият така не е чувал за науката формална логика и за Аристотел - нейният създател. По същия начин, индивидът достига до разумното мислене, което е диалектично, без дори да е прочел ред от произведенията на Хегел или Маркс. Тук ще си позволя да цитирам една много интересна мисъл на Маркс:
"Целият грубиянски характер на "здравия човешки разум", който изхожда от "кипящия живот" и не осакатява своите естествени наклонности чрез никакви философски или други научни занимания, се проявява в това, че не вижда единство там, където му се удава да забележи различие, и не вижда различие там, където вижда единство. Като установява различаващи определения - в ръцете му те веднага се вкаменяват и той счита за най вредна софистика стремежа да бъдат сблъскани едно о друго тези закостенели понятия по такъв начин, че да избухнат в пламъци." (Маркс Енгелс Съчинения, т. 4, с. 299, "МОРАЛИЗИРАЩА КРИТИКА И КРИТИЗИРАЩ МОРАЛ", октомври 1847 г.)
Съдържанието на тази статия и днес продължава да бъде абсолютно актуално.
цитирай
8. vania23 - Струва ми се,
08.08.2015 11:14
че става дума за защитен механизъм на човешката психика. Човекът по правило жадува ред, подреденост в мислите и делата си, а този порядък е труден с по същество противоречиви мисли. Така, той отрича единството, където вижда различие и различието, където забелязва единство. Иначе, изключително крехкия му духовен мир, вечно подрежданата, но все разхвърляна мисловна къщичка, ще се разпадне, или както казва Маркс: "ще избухне в пламъци".
Иска или не иска човекът, всичко в него е "единство и борба на противоположности". Всяко качество съдържа в себе си недостатък и поради това, хората с големи достойнства като нищо могат да имат и големи недостатъци. За мен, цялата същност на духовното израстване на човека е да спре да вижда само това, което му изнася, а да се научи да вижда, колкото може повече от себе си, да развие качеството, осъзнавайки обратната му страна. Така става по-добър, по-толерантен и в крайна сметка - помъдрява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vania23
Категория: Други
Прочетен: 1052962
Постинги: 333
Коментари: 3501
Гласове: 12833
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031