Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2015 14:38 - Тенденции
Автор: vania23 Категория: Други   
Прочетен: 2204 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 13.01.2015 20:43


Вчера купих антибиотик от аптеката. Спомних си от предишно ползване, че той се взема или един час преди храна, или два часа след нея. На листовката обаче на новозакупения антибиотик пишеше, че може да се взема по всяко време, независимо от храната. Разрових се в интернет  и видях, че спомените ми са верни - действително новата листовка се оказа грешна.
Оня ден реших да си взема калъф за телефон. Двамата младежи, от които трябваше да го купя, ми обясниха, че имат, но не им се търси в чантите с новопристигнала стока и  е най-добре да дойда утре или изобщо да не идвам да ги безпокоя. Замислих се дали да правя скандал, дали да звъня на шефа им и прочие. Нищо не направих. Тръгнах си - не ми трябваше чак толкова калъф. 
Седнах да обядвам. Обслужи ме сервитьор, който ми говореше свойски на "ти". Първо рекох да се засегна, после си казах, че явно всички вече сме си братя и сестри и няма място за официалности. В едно голямо семейство, каквото сме, учтивата форма за обръщение, е неуместна. Не е лошо това постоянно да си го повтарям, защото навсякъде вече се говори на "ти" - в магазин, в банка,  в такси.
И какво толкова вдигам врява и какво толкова съм се запенила - просто три някакви си дребни случая, нищо особено, всичко е нормално. Да, но не е нормално, защото зад грешната листовка стои нечия небрежност, или по-лошото - незнание. Има всички основания да се приеме, че незнанието е тенденция, която ще се засилва. Все пак, в университетите преимат с тройка от матура. Зад вече повсеместното "ти", стои лошо възпитание. Няма уважение, няма я прекрасната финост в човешките взаимоотношения, която ни дава  усещането, че красивото е край нас, че сме хора, които го заслужават. И тенденцията е, че така ще и в бъдеще, защото няма предпоставки да е друго. Зад нежеланието на продавачите на калъфи стоят пак тъжни причини - не стига, че са отишли на работа за тази мизерна заплата, ами и да продават ли?! Тенденцията тук ли? Ами..., ясна е.
Нищо особено не са тези случаи, всеки един от вас ще се сети за своите, но какво от това? И какво като аз ги казвам, а вие ги четете? И какво като може всичко да кажеш и напишеш, какво като имаш пълна свобода на словото? След като разбереш, че я имаш и от това нищо, ама нищо не следва, идва окончателната смърт на всякаква надежда, че свободата на словото е нещо, което ти дава сила. Хората сме преситени от истини, които са казани и написани, без от това да следва нещо положително. Това е тенденция.
Очевидно има проблеми, очевидно те се задълбочават, очевидно за тях се пише и говори, и очевидно, проблемите не се разрешават, а задълбочават. Вече можеш да узнаеш всичко, което ти хрумне и  да се убедиш, че знанието не ти дава силата да спасиш общото. Когато нещо като цяло, целенасочено се унищожава, можеш чрез знанието единствено да се спасиш индивидуално. Но колко ще поискат да се спасят, а колко ще бъдат заличени. Вторите ще са повече. И това също е тенденция.
След 25 години с такива тенденции не ми се мисли какво ни чака. Възможно е сегашното да ни се стори като рай. 
Кой иска да живее вечно? Аз със сигурност не искам, не и тук.


Тагове:   изпростяване,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vesever - Така е, Ваня, и аз не искам тук, ала ...
03.04.2015 21:59
Така е, Ваня, и аз не искам тук, ала кой ни пита...
Не знам, може би няма как да променим света, ако и да ни се иска..аз много се пънах, много страдах, че е такъв светът, че хората си причиняват злини, и то сериозни злини, но...някой явно е избрал така да бъде устроен светът, а ние сме наследници на този хаос....може би сме безсилни да го променим, дали? Единственото, което можем да направим, мисля, е да опазим в себе си доброто, смисленото, изисканото, чистото, красивото, оттам насетне, каквото стане. Аз се опитвам да не страдам вече от избора на другите, да се радвам на своя избор...е май не успявам, и мен ме наранява, когато видя нещо грозно, но как да му бръкнеш в главата на човека...
цитирай
2. vania23 - Здравей :)
04.04.2015 09:40
Благодаря, че се отби! И аз не знам какво да кажа. Права си, че разполагаме само със себе си - да се погрижим за това, над което имаме някаква власт. А в това е същността на "голямото израстване"/може би/.
Аз чак като прочетох твоите два коментара и като се позамислих, осъзнах, че съм писала за едно и също нещо в този и предния постинг. Става дума за "предаването" - поне аз така го усещам. Сякаш като народ сме вдигнали белия байрак и сме викнали на врага - "предавам се". И след доброволното предаване следва живота по течението - защото всъщност врага е безразличието и апатията.
цитирай
3. vesever - Точно тази сутрин синът ми ме питаше ...
04.04.2015 12:43
Точно тази сутрин синът ми ме питаше защо някога България е била толкова голяма и силна, а сега не е....
Сега учат по история за старото Българско Царство.
Поначало винаги съм смятала, че има сили извън нас, над човеците, които по някакъв наччин въздействат, било за добро или за зло...и понякога хората сме безсилни да променим съдбата си. Както казват старите хора, каквото е писано, ще се сбъдне. Обаче въпросът е защо точно това е писано. Защо едни страдат, други благоденстват. Дори защо невинни хора страдат, мен често ме е мъчил този въпрос и все още нямам отговор.
Защото все си мисля, че когато човек или народ страда, без да е извършил престъпление, това си е чиста доза несправедливост.
Има обяснения, че носим карма някаква, или греховете на предците си, което малко нереалистично ми звучи. Аз като страдам искам да знам защо, с какво съм заслужила да страдам. Нося отговорност за своте дела, не за нечии чужди, и няма логика...
Други пък казват, че Бог праща най-тежките изпитания на тези, които най-много обича. И това ми звучи смахнато, честно казано. Аз като обичам децата си искам да им осигуря благоденствие и щастие и всичко добро, което мога, а не да ги натикам в калта...
Та...както винаги, и сега недоумявам защо има толкова зло по света, и може би и няма да намеря отговора в тези измерения, на тази Земя.
Сега тъкмо една приятелка ми писала, и много хора ми го говорят това, че трябвало да научим урока си, да приемем и злото. Е да, ама не. Аз не мога и не искам да приемам злото. Да сме се били адаптирали към този свят. Е как, за Бога, става това?
Като гледам груби хора, масово хората загрубяват емоционално, и аз да стана груба, че да се адаптирам сред тях, така ли? Не го разбирам това адаптиране и нямам никакво желание, де.
цитирай
4. vania23 - Аз не вярвам в силите над нас,
04.04.2015 14:38
които ни въздействат, не вярвам и в "така било писано". Ние сме достатъчно силни сами да си докараме и щастията, и нещастията. Вярно е, че нелепа смърт не издържа на моята теория - нелепа смърт от злополука, примерно, или от неизлечима болест - в тези неща човек е напълно безпомощен - просто идва края и толкоз. Но пък след като края така или иначе идва за всички, явно е нещо естествено и неизбежно.
За ежедневните си страдания сме виновни само ние хората. Звучи сигурно наивистично, но ние сме като брънки от верига, в която действа принципа на "предай нататък". Предава се много повече зло, отколкото добро. Трептенията по веригата са много повече негативни, отколкото позитивни - това поражда още повече зло и изглежда сякаш доброто е изчезнало. То не е изчезнало, просто е силно заглушено. Много малко хора имат сили и енергия да предават добро. Ако те преобладаваха, света щеше да изглежда много по-добро място за живеене.
Наблюдавам колко рядко сме склонни да кажем или помислим за някого нещо положително и дори да му го кажем. Колко по-приятно щеше да е да си говорим така - "хей, здравей! Днес изглеждаш чудесно! Така ли мислиш? Но ти си прав, браво! Продължавай все така! Вчера помогна на този и този, зарадва онзи и онзи? Да, чудесно си сторил. Прекрасен пример - и аз ще направя така...."
Не се говори така сега, дори думите звучат нелепо, не се и мисли така и... - ето резултата.
Превзе ни лошото. Станахме агресивни, озлобени, нечетящи, затворени в малките си светове. Не искаме да подадем на следващия по веригата добро - свиди ни като че е дефицит в самите нас. Трябват хора-ентусиасти - тези с големите сърца, които имат повече за раздаване. Да подадат искра и тя да пробуди останалите.
Не бива да се поддаваме на летаргията, която ни обзема и ни шепне - "няма смисъл, няма смисъл..."
Това с веригата е само предположение, разбира се. Дори и да е вярно, явно хората в нея сме различни - някои са по-податливи, други - някак по-устойчиви.
И веригата се манипулира - не от нещо извън нас, като извънземни, богове и прочие, а според мен от хората, които са най-отгоре в обществената пирамида - те са автори на обществената рамка и чрез стотици дреболии могат да направят живота на обикновения човек по-добър или по-лош.
цитирай
5. vesever - Аз мисля по доста сходен начин, о...
09.04.2015 09:50
Аз мисля по доста сходен начин, обаче имам разни противоречия, например, защо невинни хора страдат. Който носи зло или е поддатлив на злото, логично е да получава същото, което "носи". Обаче невинни хора, или ако подхванем темата за невинните страдащи деца, там е нещо немислимо за мен, необяснимо, защо.
Като цяло човечеството си е виновно за лошия избор, да, винаги съм казвала, че ако хората не бяха допуснали злото да ги управлява,, светът можеше да бъде рай. Но пак въпроса, защо най-много страдат добрите? Навсякъде наблюдавам именно това. Сякаш всичко е наопаки в света...
цитирай
6. vania23 - Не става хем да
10.04.2015 08:05
приемаме идеята за веригата, по която се предава много повече зло, хем да се чудим защо страдат повече добрите.
Те не са приспособени и са най-уязвими.
Смяташ, че не е справедливо, че трябва да се наказват лошите, а възнаграждават добрите. Но кой да го стори, ако от край до край участници са хора, които предават повече зло, отколкото добро? Искаш възмездие, но кой да го да даде? Това не е просто верига, това е порочен кръг.
И тенденцията е това да се задълбочава.
Нужна е коренна промяна на съзнанието, цялостно превъзпитание на човечеството, а няма тенденция това да се случи.
цитирай
7. vesever - Не знам, но си мисля, че не хората сме ...
12.04.2015 21:14
Не знам, но си мисля, че не хората сме на върха. Има сили неразгадаеми, над нас, хората сме уязвими наистина, дори и да не говорим за духовни сили, за богове и т. н....дори само ако погледнем природата, стихиите, хората сме безсилни, в крайна сметка, колкото и да им се иска на повечето да вярват, че контролират всичко, аз все повече виждам, че не е така. Не човечеството контролира, то бива контролирано, така смятам.
цитирай
8. vania23 - Ако сме пионки
13.04.2015 09:46
в ръцете на нещо, за което не знаем нищо, защо въобще имаме разум и чувства? Ако нямаме власт над живота си дори, защо ни е въобще да съществуваме?
Ако в края на тази неизвестност ни чака нещо добро и смислено - само това би предало значение на живота ни.
цитирай
9. vesever - не знам и аз. в едно съм сигурна, че не ...
18.04.2015 11:59
не знам и аз. в едно съм сигурна, че не човечеството владее света, това за мен е очевидно.
сещам се сега за надписа на Титаник, че дори и Господ не може да потопи този кораб....ами хората са смешни, като си мислят, че са богове, ако не беше жалко, щеше да е смешно, наистина...
не знам каква е целта на съществуването ни, може би да върнем доброто на света, доброто, което е отнето..и тогава бихме могли да се надяваме ...че дори и тук, на земята, да страдаме, след това ни очаква нещо добро...
да, логично е да искаме тук и сега да имаме доброто, щастието, но, уви, светът отдавна е объркан и не знам доколко реалистични са тези ни очаквания, тук, на тази Земя...
цитирай
10. vania23 - Принципно съм несъгласна :)
24.04.2015 07:47
Ако приемем, че от човечеството нищо не зависи, ни остава да лягаме и да мрем, колкото се може по-бързо :)
Надписът на Титаник е направен от самонадеяни и суетни хора и самонадеяността и суетата им го потопяват. Да казваш, че нещо над хората управлява света, е все едно да ги оневиниш за техните, а и своите грешки. Безотговорно е.
цитирай
11. vesever - Неее, друго нещо имам предвид. Не че ...
02.06.2015 09:53
Неее, друго нещо имам предвид. Не че нищо не зависи от човечеството, човечеството си прави избора, но проблемът е в това, че безумието човешко е в достатъчно голяма степен, за да бъде човечеството манипулирано, от недоброжелателни сили...
мисълта ми е, че има други над нас, не сме ние всесилните, в такъв смисъл не човечеството управлява...а за избора, грешките и отговорността, ясно е, че на нас се пада всичко, нали знаеш, не е луд който яде баницата, а който му я дава. затова, когато хората позоляват да бъдат манипулирани от злото, което да ги владее...виновно е не злото, а тези, които са го пуснали в себе си. надявам се така по-ясно да го изказах...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vania23
Категория: Други
Прочетен: 1052449
Постинги: 333
Коментари: 3501
Гласове: 12832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031